Срок за връщане на стока и замяна

Срок за връщане на стока и замяна – какво трябва да знаете

Често се случва при закупуване на дадена стока, потребителят да не е доволен от нея – да е намерил същата на по-ниска цена, да е попаднал на по-добър от вече закупения продукт или просто да се е отказал, защото не му харесва или не пасва на целите и очакванията му.

В такъв случаи потребителят в дадени случаи има право на замяна или връщане на стоката, ако стоката не използвана или нейните цялост и външен вид не са нарушени.

За да се върне или замени съответен продукт, има определени срокове, които потребителят е длъжен да спази.

В тази статия ще ви запознаем със сроковете за връщане и замяна на стоки във физическата и в онлайн търговията и при какви условия можете да се възползвате от връщането или замяната.

Условия и срок за връщане на стока и замяна в традиционната търговия

Условия за връщане на стокаЗа традиционна търговия се приема търговията, осъществяваща се в рамките на физически магазини и щандове.

В България се разпространява грешното схващаме, че потребителите могат да си купят даден продукт и в последствие да го върнат в магазина , ако се окаже непотребен за тях или не им харесва вече. Но такова връщане не е възможно в традиционната търговия, без значение дали продуктът е използван.

Българската законодателна уредба предвижда връщане на стока или замяна в традиционната търговия само ако стоката е закупена дефектна. Дефектите в стоките са два вида – явен и скрит дефект.

Явния дефект е видим с просто око, представлява нарушаване на вида или целостта на стоката и може да се забележи веднага от потребителя. Тъй като дефектът се забелязва в кратък от закупуването срок, потребителят има право на незабавно връщане на дефектната стока.

Вторият вид дефект се нарича скрит дефект, който се появява с течение на времето и използването на стоката.

Законът има решение и в този случаи – предвижда се задължителен гаранционен срок на стоката от две години.

Ако стоката претърпи повреда, търговецът е длъжен да я поправи за своя сметка, а ако поправка не е възможна, трябва да я замени или да върне на клиента парите за закупуването ѝ.

Условия и срок за връщане на стока и замяна при онлайн търговията

Връщане на стока при онлайн търговияПри покупка на стока от онлайн магазин, има различни условия и срок за връщане на стока и замяната ѝ.

При тях вече има възможност да върнете или замените даден продукт, ако не ви харесва или в последствие сте решили, че не ви трябва. Можете да го направите в 14-дневен срок от закупуването на продукта, ако по него няма дефекти или следи от ползване.

Търговецът е длъжен да приеме стоката, без да иска причини от потребителя за връщането или замяната.

Връщането или замяната на дадена стока обаче стават за сметка на потребителя, след което той получава порите си или новия продукт от търговеца.

В случаи, че потребителят закупи стока с явен дефект, проявен до 14 дни след покупката ѝ и предяви рекламация, търговецът не е длъжен да върне парите на потребителя.

Това е приемливо в случай, че търговците се съгласят да ремонтират или заменят дефектната стока.

За защита на потребителите и правото им на замяна и връщане на стоки отговаря държавният орган „Комисия за защита на потребителите (КЗП)“. При нарушени права и срокове, хората могат да се обърнат към нея за оплакване.

Важно е да знаете, че за да се упражни право на връщане на стока или замяна, потребителят трябва да представи касов бон.

При липсата на такъв нито търговецът е длъжен да уважи връщането, нито Комисията за защита на потребителите може да помогне при евентуално нарушение.